Два вида масло понижават кръвното и повишават добрия холестерол
Има видове масло, които снижават показателите на кръвното налягане и покачват нивото на добрия (HDL) холестерол.
14 януари 2013, здраве.bg
Готвенето със сусамово масло и масло от оризови трици е особено полезно за сърцето. Тези масла са почти толкова ефективни колкото лекарствата за понижаване на кръвното налягане, а като своеобразен бонус подобряват и нивото на полезния холестерола.
Двата вида масло понижават кръвното налягане само с един пункт по-малко в сравнение с резултатите на едно от основните лекарства, разработени с тази цел – нифедипин. Това е установено след опит върху група от 300 изследвани лица с умерено високо
кръвно налягане . За разлика от лекарството, маслото понижава нивото на „лошия” LDL холестерол и повишава нивото на „добрия” HDL
холестерол.
Сусамовото масло и маслото от оризови трици ас с ниско съдържание на наситени мазнини, което може би е причината за подобряването на нивата на холестерола, твърдят учените от университета Фукуока в Япония, цитирани от изданието
Proceedings of the American Heart Association High Blood Pressure.
Още по темите: