zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Билки срещу стреса - естествената алтернатива



Билки срещу стреса - естествената алтернатива

Пасифлората остава незаслужено пренебрегната у нас в билковите рецепти срещу стрес и безсъние.

Стресът и тревожността пречат на нормалния живот на все повече хора. Често не е нужно да посягаме към лекарствата, за да се справим.

здраве.bg

... понякога изостряне на състоянието, което се опитваме да излекуваме.

Има и по-добри и подходящи в някои случаи алтернативи – изцяло натурални и без опасност от странични действия. Трябва да имаме предвид обаче, че ефектите от билковите екстракти и подправките невинаги се проявяват веднага (за разлика от тези на лекарствата).

Предлагаме ви шест билкови алтернативи, които са показали много добри резултати за облекчаване симптомите на стреса и тревожността:

Жълтият кантарион е може би най-добре известното билково средство против стрес и тревожност. Използва се от векове и е било прилагано за облекчаване на психичните разстройства по време на Ренесанса и Викторианската епоха. Според резултатите от скорошно изследване тази билка е толкова ефективна при депресия, колкото и Прозак. Жълтият кантарион е целогодишно цъфтящо растение, чиито екстракти могат да се намерят под формата на капсули, таблетки и тинктури.

• Кава-кава или коренът от кава е полинезийска билка, която се е доказала много ефективна при умерена степен на тревожност. Изследвания са установили, че екстрактът от корен на кава е толкова ефективен колкото фармацевтичните бензодиазепини – например Валиум и Ксанакс, но без потенциалната опасност от странични ефекти или пристрастяване. Има непотвърдени данни, според които коренът от кава причинява увреда на черния дроб, но изследване, проведено в Университета „Дюк” (САЩ) през 2001 г. напълно отхвърля тези спекулации.

Пасифлората е добре известен и мощен релаксант на нервната система. Популярна е в много страни, а германската Комисия Е дори я е одобрила за лечение на нервни разстройства, проблеми със съня и тревожност. Билката съдържа антиоксиданти и по някои данни има още противовъзпалителни и антиракови свойства.

• Свещеният босилек (всъщност съвсем близък родственик на познатия ни босилек)...

 
 
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.