Лененото семе понижава кръвното по-добре от всяка друга храна
14 ноември 2012, здраве.bg
Добавянето на ленено семе към диетата ни може да е най-важната стъпка за понижаването на високото кръвно налягане, твърдят учени. След само шест месеца рискът от сърдечен удар ще спадне с до 50%, а рискът от инфаркт – с 30%, съобщават изследователи от университетската болница Холгин в Куба в свой доклад пред Американската асоциация за сърцето. Според тях лененото семе има по-силен понижаващ кръвното налягане ефект от всяка друга храна, която досега е била изследвана за влияние върху този показател.
Изследователите тествали ефекта на лененото семе върху пациенти със заболяване на периферните кръвоносни съдове, като повечето от тях имали повишено кръвно налягане и приемали съответните медикаменти срещу хипертония. Половината участници в изследването консумирали дневно по 30 г ленено семе, включено в различни печива, докато останалите консумирали подобни тестени продукти, но без ленено семе в тях.
След 6 месеца в групата, приемала ленено семе, се наблюдавал значителен спад на кръвното налягане: около 10 mm Hg на систоличното и 7 mm Hg на диатоличното кръвно налягане. Тези снижения могат да ограничат с до 50% риска от удар и с 30% риска от инфаркт, изчисляват кубинските изследователи.