Храни, богати на витамин К
Сините сливи са един от най-добрите източници на витамин К.
Витамин К ни е нужен в съвсем малки количества, но той е изключително важен за някои функции на тялото.
6 ноември 2012, здраве.bg
... задушаване. В 100 г аспержи има 80 mcg витамин К, което значи, че, ако консумираме една купичка от тях, ще си набавим 144 mcg от витамина.
Праз лук
Праз лука е още известен като пролетния лук. Той често се използва за приготвянето на супи и яхнии, защото има приятен свеж вкус. Праз лука е добър източник на витамин К – в купичка праз се съдържат 207 mcg от витамина, което прави този зеленчук особено полезен за хората, страдащи от недостиг на витамин К.
Препоръчителният дневен прием на витамин К е на пръв поглед в съвсем незначителни, но достатъчни за човешкия организъм, количества:
• за децата – 30 mcg
• за жените – 90 mcg
• за мъжете – 120 mcg.