Тиквата – срещу депресията, възпаленията и камъните в бъбреците
Тиквата и тиквеното семе са богати на витамини, минерали и фибри, полезни за здравето ни.
23 октомври 2012, здраве.bg
... фибри – със съдържание на 5 г в половин купичка. Достатъчният прием на фибри предпазва организма от сърдечни заболявания, подпомага отслабването, подкрепя здравословното храносмилане и балансира нивото на кръвната захар.
•
Пантотенова киселина: Още известна като витамин В5, тази хранителна съставка помага на тялото да се справи със стреса и уравновесява отделянето на хормоните.
•
Калий и цинк: Месото на тиквата е богато на калий и допринася за сърдечното здраве като понижава високото кръвно налягане. Цинкът поддържа имунната и репродуктивната системи, а тиквеното семе е отличен източник на този минерал.
•
L-триптофан: Изобилстваща на тази аминокиселина, тиквата предпазва от депресия и насърчава положителната ни психична нагласа.
Тиквата също така има противопаразитно действие и е натурален диуретик. Можем да избегнем и образуването на камъни в бъбреците като консумираме само 5 до 10 г тиквено семе на ден. Да не забравяме и високата протеинова стойност на семето – 7 г протеини в 30 г тиквено семе.
С всички тези полезни свойства на тиквата, какво можем да не й харесваме? Можем да я ядем на пюре, дори да я смесим с овесените ядки или киселото мляко за закуска, да я добавим към печени сладкиши и супи, да поръсим семената в салата или сос.