Една ябълка на ден спира втвърдяването на артериите
Полифенолите в ябълките действително, и то много ефективно, понижават лошия LDL холестерол.
22 октомври 2012, здраве.bg
Яденето на една ябълка на ден наистина може да ни помогне да държим доктора настрана – особено, ако става дума за специалист по сърдечносъдови заболявания. „Ябълките предпазват артериите от втвърдяване” или т.нар. атеросклероза, се казва в в статия в новия брой на изданието Journal of Functional Foods.
Ябълката е богата на полифеноли - антиоксиданти, които понижават нивото на LDL „лошия” холестерол , чието действие се свързва с втвърдяването на артериите и появата на атеросклероза.
Изследователи от щатския университет на Охайо са установили, че антиоксидантите в ябълките са по-ефективни в предпазването на кръвоносните съдове от тези в куркумата, зеления чай и екстракта от домати. Участниците в проучването трябвало да ядат по една червена или жълта (сорт златна превъзходна) ябълка на ден в продължение на 4 седмици, а нивата на LDL холестерола им били сравнявани с нивата на контролна група от изследвани лица, които приемали капсули с полифеноли.