Храни против киселини
Лимонът като цитрусов плод изглежда, че би трябвало да предизвиква киселини, но е тъкмо обратното.
Някои типове храни доказано намаляват неприятното усещане от киселините.
здраве.bg
... епикатехин.
Сода за хляб
Макар че содата за хляб не е точно „храна”, тя е особено ефективна за погасяването на киселините. Трябва просто да разтворим половин чаена лъжичка сода в чаша вода и да изпием сместа. Това ще облекчи моментално симптомите-проява на стомашните киселини. Тъй като содата за хляб е изцяло алкална, тя действа бързо и помага за цялостното алкализиране на вътрешната обвивка на стомаха.
Пълнозърнести продукти
Някои зърнени култури като киноа, амарант и просо и произвежданите с тях пълнозърнести храни са полезни за облекчаването на киселините - заради високото си съдържание на калий и съответно алкализиращата си природа. Натрошени, тези зърна могат да заместят рафинираното брашно. Те са богати още на протеини, витамини В, калций и други полезни хранителни вещества, поради което са много важна храна за хората, които често страдат от киселини.
Храни, богати на калций
Калцият помага за ограничаването на секрецията на стомашни киселини и затова богатите на този минерал храни помагат при подобни проблеми. Храни като мляко, броколи, къдраво зеле, извара и други успокояват вътрешната обвивка на стомаха.
Комбинацията от богати на калций и богати на калий храни като например мляко с мед има още по-добър ефект. Неслучайно калциевият карбонат е широко достъпно противокиселинно средство, продавано в аптеките.
Риба и морски дарове
Морските дарове и най-вече рибата, са полезни при стомашни киселини. Морските риби съдържат специфична органична киселина - таурин. Точно като храните, богати на калций, тауринът помага за ограничаване производството на стомашни киселини.