Подбирате внимателно здравословни храни? Проверете пак!
Морето от изобилие в магазините лесно ни изкушава дори когато търсим на пръв поглед здравословна храна.
Защо да се пазим от мононатриевия глутамат, аспартама и някои други често срещани съставки в доста от най-популярните храни .
18 юли 2012, здраве.bg
... , регулиращи апетита.
При изследване на влиянието на мононатриевия глутамат при хора връзката с напълняването се оказала дори по-силна. Резултатите от изследване, публикувано през 2008 г. в списание
Obesity, сочат, че участниците, консумиращи мононатриев глутамат по-често са с наднормено тегло и с висок индекс на телесна маса в сравнение с останалите хора. Вероятно това е следствие от по-добрия вкус, който мононатриевият глутамат придава на храните, и съответно стимулира консумацията на по-големи количества от тях.
За да избегнем напълняването в този случай, трябва да бъдем свръхбдителни. Производителите маскират мононатриевият глутамат под различни имена върху етикетите, включително екстракт от квас, хидролизирани протеини и глутамична киселина.
Мононатриевият глутамат разбира се не е единствената опасна съставка, която се среща л ежедневно консумираните храни, затова е препоръчително да избягваме и него, и другите стабилизатори, с които, за съжаление, са пълни много от продуктите по рафтовете в супермаркета. Най-лесният начин да избегнем тези вредни добавки е като наблегнем да диета, състояща се от естествени храни, и като консумираме възможно най-малко преработени и предварително пакетирани и консервирани продукти.