Защо органичните плодове и зеленчуци са по-полезни
Органичните домати не изглеждат толкова лъскави и привлекателни като останалите, но пък съдържат повече полезни вещества.
16 юли 2012, здраве.bg
Органичните плодове и зеленчуци са далеч по-полезни за здравето ни – и учените най-после могат да ни обяснят защо. Органичната продукция не се отглежда с азотни торове, затова трябва да активира собствената си система на защита, която от своя страна повишава нивото на антиоксидантите – своеобразна форма на стрес сред растенията.
Например, органично отгледаните домати имат по-високо ниво на феноли от масовата продукция. Фенолите са антиоксиданти, които според данните от изследвания предпазват от сърдечносъдови и дегенеративни заболявания, както и от някои видове рак.
Дори доматеният сок и кетчупът, произведени от органични домати, имат по-високо ниво феноли в състава си, обясняват изследователите от университета на Барселона. В крайна сметка те открили 34 различни вида фенолни съставки в органичните домати, които анализирали.
Учените обясняват, че на колкото по-силен стрес е изложено растението – като така се налага да активира повече от силите си, за да се защитава от пестицидите и заболяванията – толкова повече феноли произвежда. Растенията, предпазвани от инсектициди чрез химични торове, не претърпяват същите нива на стрес – и затова не произвеждат толкова от полезните антиоксиданти.
Откритията са публикувани в изданието
Journal of Agricultural and Food Chemistry.