Защо е добре да ограничим мазнините
Мазнините следва да са около 30% от дневния прием на калории.
Приемът на прекалено много мазнини се свързва с различни здравословни проблеми.
13 юли 2012, здраве.bg
... ни се нуждае от мазнини, за да функционира правилно, но, ако консумираме повече мазнини, отколкото са му нужни, то започва да складира излишното количество в мастни клетки. Неизползваните складирани мазнини могат да се натрупат и да причинят наднормено тегло. Индексът на телесна маса е показател, който се изчислява от теглото и височината на човек и показва дали теглото ни е нормално или наднормено. Нормата е при показател между 18,5 и 24,9. Понижената консумация на мазнини ще ни помогне да поддържаме теглото си в рамките на оптималното.
Мазнините и пониженият риск от рак
Според изследване, публикувано в
American Journal of Epidemiology, високият прием на диетични мазнини се свързва с рак на ларинкса. Освен това други международни епидемиологични изследвания показват, че високия прием на мазнини може да се свърже с повишения риск и смъртност от рак на гърдата, на дебелото черво, на ректума и простатата. Затова ограничаването на приема на мазнини до приетото за нормално ниво е вероятно да понижи и риска от развитието на някои видове рак.