Как да разпознаем колко захар има в храните
Всъщност захар се съдържа в почти всички храни и не тя самата, а прекалената й употреба е вредна.
Защо е важно да научим алтернативните имена на добавената в храната ни захар и да ги търсим в етикетите?.
здраве.bg
... , фурмите. Изсушените плодове са концентриран източник на плодова захар. Сред плодовете с по-ниско съдържание на захар са ябълките, крушите и дребните горски плодове.
Видове захар
Научаването на различните имена на скритата захар ще ни помогне да я избегнем. Наименованията на захарта, използвани по-често от производителите, завършват на „-оза” като декстроза, малтоза и фруктоза. Захарозата е друго наименование на трапезната захар, а лактозата е форма на захар, съдържаща се в млякото. Фруктозата е плодовата захар. Достъпна е в гранулирана форма и се използва като подсладител.
Някои хора имат проблеми с храносмилането на фруктоза и лактоза. Други често срещани в продуктите захари са медът, царевичният сироп, оризовият сироп, меласата и кленовият сироп.
Съвети
Съдържанието на натурална захар се брои като въглехидрати. Ако количеството захар не е посочено отделно на опаковката, трябва да проверим количеството въглехидрати в грамове. Храните, богати на фибри, помагат на тялото да преработва и съответно да усвоява захарта по-бавно. Изяждането на една ябълка води до по-постепенен отговор на кръвната захар в сравнение с изпиването на една подсладена напитка.
Според института по обществено здраве на Харвард е добре да внимаваме и за зърнените закуски, защото някои от тях съдържат над 5 г захар на порция. Нискомаслените десерти, сосовете за барбекю, за спагети и консервираните плодове обикновено съдържат добавена захар.