Полезните мазнини потискат рака на гърдата
Златната среда е в комбинирането на здравословни източници на омега-6 и омега-3.
3 юли 2012, здраве.bg
Жените, които се борят с рака на гърдата, трябва да са наясно с някои ограничения в диетата, които трябва да се спазват. Има списък с очевидно неподходящи храни, които да се избягват – захар, преработени храни, инжектирани с хормони меса. Но все още има много объркване около въпроса кои масла са полезни за потискането на рака на гърдата и кои трябва да се избягват.
Да започнем с термина HNE, който означава произхождащия от мастни киселини токсин 4-хидрокси-транс-2 ноненал. Това е вторичен продукт от загряването на полиненаситените мазнини при много висока температура. Маслата, които са с високо съдържание на линоленова киселина, често се използват в ресторантите и домашните кухни за пържене или готвене на висока температура.
Масло от рапица, царевично масло, олио и масло от соя
В продължение на години тези масла са смятани за здравословни, защото са растителни, но изследванията от 90-те години до сега доказват патогенния ефект на тези масла върху тялото.
Като оставим настрана липидната пероксидация и токсичния ефект на HNE върху клетъчните стени, още стои въпросът и за дисбаланса в повишената консумация на тези растителни масла.
Изследване, проведено през 2002 г. в Центъра по генетика във Вашингтон, е установило, че прекомерното количество омега-6 полиненаситени мастни киселини (PUFA) и много високото съотношение между омега-6 и омега-3 мазнините в съвременната западна диета създават благоприятни условия за много заболявания, включително сърдечносъдови, рак и възпалителни и автоимунни болести.
Най-полезните мазнини за потискането на рака на гърдата са омега-6 и подходящите източници на омега-3. Световната здравна организация препоръчва да поддържаме здравословно съотношение между омега-6 и омега-3 мазнините от 5:1 до 10:1. Изданието
Journal of the National Cancer Institute публикувало проучване относно ефектите на неблагоприятното съотношение между тези мазнини и рака на гърдата. Резултатите гласяли, че диетите с твърде висока консумация...