Витамини и антивитамини: двойници и съперници
Всеки е чувал за витамините – без съмнение! Но колко от вас поне знаят, че съществуват антивитамини?.
18 юни 2012, здраве.bg
... (както и да се избягват храни, в които са използвани сурови яйца).
• Ако типичният ни начин на хранене представлява диета с много ориз, фасул, соя, орехи, гъби, краве мляко, говеждо месо, недостигът на витамин В3 (ниацин) е по-силно вероятен. Всички изброени храни съдържат значително количество от неговия антипод – аминокиселината левцин (впрочем той вече намира приложение при лечение на някои чернодробни заболявания, анемии, както и при значителни физически натоварвания – познат на доста фитнес-маниаци).
•
Витамин А, макар и мастноразтворим, трудно се усвоява от маргарина и мазнината, използвана за готвене. Затова, при готвенето на риба, печено месо, яйца и други храни, богати на витамин А, е добре да се използва минимално количество допълнителна мазнина – най-добре зехтин (но може и сметана).
Няколко любопитни факта за витамините и антивитамините
• Във всеки хранителен продукт се съдържат както витамини, така и антивитамини. И това е добре: витамините осигуряват процесите на обмяна, а антивитамините ги регулират. Поне така е заложено в гените ни. Това е обяснението защо хипервитаминозата (т.е. прекомерно високото съдържание на витамини в организма) е много рядко (но и може да е много опасно!) явление, което най-често е причинено е неправилно приемане на някои лекарства. Правилно използвани, антивитамините могат да се окажат основа за разработването на много нови и високо ефективни медикаменти.