Как въглехидратите се вписват в здравословната диета
Добрите въглехидрати не са не водят до напълняване, но са и естествено необходими за организма.
Кои храни, богати на въглехидрати, ще са ни от полза и кои е по-добре да избягваме.
здраве.bg
... дейности – от тичане до обикновеното дишане. Излишната глюкоза се складира в черния дроб, мускулите и други клетки за по-късна употреба или се превръща в мазнини.
•
Предпазват от заболявания: Резултатите от някои изследвания сочат, че пълнозърнестите продукти и диетичните фибри от цели храни помагат за понижаването на риска от сърдечносъдови заболявания. Фибрите също така предпазват от затлъстяване и тип 2 диабет, а не е за пренебрегване и способността им да оптимизират храносмилането и да се грижат за здравето на стомашно-чревния тракт.
•
За контролиране на теглото: Доказано е, че консумацията на много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни може да помогне за контролирането на телесното тегло. Обемът им и съдържащите се в тях фибри ни карат да се чувстваме сити, макар че съдържат по-малко калории. Противно на това, което повече диети за отслабване проповядват, много малко изследвания сочат, че консумацията на здравословни въглехидрати води до напълняване, още по-малко до затлъстяване.
Да избираме въглехидратите разумно
Въглехидратите са важна част от здравословната ни диета и ни осигуряват много важни хранителни вещества. Но все пак не всички въглехидрати са еднакви. Ето как да избираме полезните въглехидрати, за да допринасят за добре балансираната ни диета:
•
Да наблегнем на богатите на фибри плодове и зеленчуци. Най-добрият избор са целите пресни, замразени или консервирани плодове и зеленчуци без добавени захари. Те са по-полезни от плодовите сокове и сушените плодове, които са концентрирани източници на натурални захари и затова съдържат повече калории. Освен това целите плодове и зеленчуци ни осигуряват фибри, вода и обем като така ни карат да се чувстваме по-сити срещу по-малко приети калории.
•
Да изберем пълнозърнестите храни. Всички видове зърнени култури са добри източници на въглехидрати. Освен това са богати и на витамини и минерали и натурално са с ниско съдържание на мазнини. Но пълнозърнестите храни...