За какво са полезни орехите
фото: sxc.hu
Не случайно орехите са любимите ядки на сладкарите.
здраве.bg
... , че хората от първата група имат по-ниско кръвно налягане в сравнение с тези от втората.
•
Подобрява здравето на костите
Омега-3 мастните киселини в орехите са важни за предпазването на костите от счупване и травми. Мастните киселини имат уникални свойства да укрепват здравето на костите и да понижават риска от фрактури.
•
Намалява риска от рак на гърдата
Ракът на гърдата, най-често разпространеният вид рак сред жените, може значително да се ограничи чрез консумацията на орехи. Учени от Американската асоциация за проучване на рака са стигнали до тези заключения през 2009 г. след проведени изследвания по въпроса.
•
Засилва имунитета
Не са много храните с антиоксидантни свойства, но орехите са сред тях. Тези ядки са правилният избор за подобряване на функциите на имунната система и за отлагането на появата на знаците на стареенето. Спокойно можем да заменим специалните кремове и други мазила с анти-ейджинг ефект с орехи!
•
Засища между храненията
Това е особено важно за тези от нас, които не могат да устоят да не хапнат сладкиш или бисквита между основните хранения. Шепа орехи преди обяд или като следобедна закуска е сред най-добрите избори, които можем да направим, защото тези ядки са богати на мононенаситени мастни киселини – с други думи, помагат ни да се заситим и да запазим фигурата си.
•
Помага за отслабване
В случай, че сме на диета и спазваме програма за упражнения, но се чудим дали има някаква идеална рецепта за храненето ни, нека опитаме ястия с орехи като основа. Повишаващи значително метаболизма, орехите са чудесна храна, която ще ни помогне да отслабнем.
•
Улеснява приема на достатъчно протеини
Приемът на протеини, особено при децата, може да се поддържа в норма с редовна консумация на орехи. Протеините са важни за растежа на тялото, а за наш късмет, тези ядки са сред най-богатите на протеин храни.