Гастрит: какво го причинява и как да се предпазим
Някои храни и състояния могат да доведат до увреждане на стомашните тъкани и гастрит.
13 март 2012, здраве.bg
... сме си купили без рецепта и пием, не дава различен от желания резултат. Затова винаги е препоръчително да се консултираме с лекар преди да приемаме каквито е да било лекарства.
•
Пресни храни
Ако искаме да сме стройни и здрави и да нямаме проблеми с гастрита, е препоръчително да ядем пресни храни. Замразените продукти и ястия трябва да се избягват винаги, когато ни е възможно. Още по-лошо е да консумираме
храни, които са съхранявани в хладилника твърде дълго време. При тези обстоятелства в храните се размножават няколко вида бактерии, които могат да доведат до гастрит, когато бъдат погълнати.
•
Да избягваме мазните и вредните храни
Важно е да ядем здравословни и съвсем леко сготвени храни. Хората, които ядат много бързи закуски, пържени, мазни и пикантни храни, по-често развиват гастрит. Устройството на тялото се изменя заедно със секрецията на храносмилателните сокове, когато сме яли мазна или пикантна храна. Това може евентуално да увреди храносмилателната система и да причини гастрит.
•
Да избягваме недостатъчно сготвени храни
Много е нездравословно да се ядат храни, които са недостатъчно сготвени или напълно сурови, като това важи най-вече за месото. Трябва да сме сигурни, че храната, която консумираме, е добре сварена, изпечена, задушена. Ако е недопечена, е много вероятно тя да съдържа
бактерии, които лесно могат да навлязат в тялото през стомаха като на първо място ще увредят именно стомашните тъкани.
•
Да мием ръцете си често
Нещо, което научаваме още като деца и което трябва стриктно да се спазва, ако искаме да се предпазим от гастрита – добрата
хигиена: здравословният навик да си мием ръцете със сапун преди да започнем да се храним. Тъй като ръцете докосват и държат много неща през целия ден, никога не можем да сме сигурни...