zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Шафранът – кралят на всички подправки



Шафранът – кралят на всички подправки

Шафранът се добива от специфичен вид син минзухар, характерен за Мала Азия и Европа.

1 март 2012, здраве.bg

Шафранът е подправка с изключително богат вкус, която се отглежда най-вече в някои европейски и азиатски страни. Често се използва за подправяне на ястия с пиле, риба или ориз. Поради жълто-оранжевия си цвят, шафранът може да се ползва и като боя за текстил. Но ползите от тази подправка се простират далеч извън вкусовите и оцветяващите й свойства. Тя помага за облекчаването на различни болестни симптоми и осигурява на организма антиоксиданти - за по-добро цялостно здраве.

Шафранът е жълто-червена подправка, добивана от изсъхналите близалца и върхове на растението Crocus satisvus - вид минзухар - есенно цвете, типично за района на Мала Азия. Можем да открием шафран в различни лекарства, парфюми, бои и като подправка за вкус в храни и напитки.

Според различните енциклопедии по билкова и алтернативна медицина, са нужни близо 150 000 цветя за добиването на 1 кг шафран. Това го превръща в една от най-скъпите подправки в света.

Приложения на шафрана в Древността

Гръцкият поет Омир твърди, че бог Зевс използвал шафран, за да подсили сексуалността си. Според различни други източници от Древна Елада, гърците използвали шафран и при безсъние. Римляните пък установили, че той помага и за по-бързото изтрезняване. Арабите открили още свойства на шафрана – да намалява болката и различните видове спазми.

Други негови приложения в Античността са употребата му при стомашни проблеми, както и при унищожителни за онзи период болести като бубонната чума и едрата шарка.

Химически състав на шафрана

Близалцето на жълтия минзухар съдържа разнообразни химични съставки, включително въглехидрати, минерали, клей, рибофлавин, тиамин, оцветяващи пигменти като кроцин, антоцианин, каротин, ликопен, зеаксантин и аромат, наречен „шафранал”, както и овкусяващи съставки като пикрокроцин....

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.