Шафранът – кралят на всички подправки
Шафранът се добива от специфичен вид син минзухар, характерен за Мала Азия и Европа.
1 март 2012, здраве.bg
Шафранът е подправка с изключително богат вкус, която се отглежда най-вече в някои европейски и азиатски страни. Често се използва за подправяне на ястия с пиле, риба или ориз. Поради жълто-оранжевия си цвят, шафранът може да се ползва и като боя за текстил. Но ползите от тази подправка се простират далеч извън вкусовите и оцветяващите й свойства. Тя помага за облекчаването на различни болестни симптоми и осигурява на организма
антиоксиданти - за по-добро цялостно здраве.
Шафранът е жълто-червена подправка, добивана от изсъхналите близалца и върхове на растението
Crocus satisvus - вид минзухар - есенно цвете, типично за района на Мала Азия. Можем да открием шафран в различни лекарства, парфюми, бои и като подправка за вкус в храни и напитки.
Според различните енциклопедии по билкова и
алтернативна медицина, са нужни близо 150 000 цветя за добиването на 1 кг шафран. Това го превръща в една от най-скъпите подправки в света.
Приложения на шафрана в Древността
Гръцкият поет Омир твърди, че бог Зевс използвал шафран, за да подсили сексуалността си. Според различни други източници от Древна Елада, гърците използвали шафран и при
безсъние. Римляните пък установили, че той помага и за по-бързото изтрезняване. Арабите открили още свойства на шафрана – да намалява болката и различните видове спазми.
Други негови приложения в Античността са употребата му при стомашни проблеми, както и при унищожителни за онзи период болести като бубонната чума и едрата шарка.
Химически състав на шафрана
Близалцето на жълтия минзухар съдържа разнообразни химични съставки, включително въглехидрати, минерали, клей, рибофлавин, тиамин, оцветяващи пигменти като кроцин, антоцианин, каротин, ликопен, зеаксантин и аромат, наречен „шафранал”, както и овкусяващи съставки като пикрокроцин....