zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как работи колагенът и защо ни е нужен



Как работи колагенът и защо ни е нужен

Колагенът е основен градивен елемент за всички основни части на тялото.

23 февруари 2012, здраве.bg

Колагенът е важен протеин, който се съдържа в клетки из цялото тяло. Всъщност той е концентриран в съединителната тъкан, която е градивния елемент на всичко – от кожата и костите, до органите и кръвоносните съдове.

Колагенът функционира по няколко различни начина в организма ни.

Кожата и колагенът

Една от най-важните и забележими с просто око функции на колагена е градивната му роля за кожата. Колагенът съставя близо 80% от сухото й тегло, осигурява й необходимата структура и функционира заедно с друг протеин - еластин, за да осигурят на кожата нужната й гъвкавост - за да се разтяга и връща в нормалното си състояние, докато тялото се движи.

Костите

Колагенът има важни функции и по отношение на костите. Те са съставени от смес от колаген и специфичен минерал - хидроксиапатит. Комбинацията им е отговорна за структурата, гъвкавостта и силата на костите. Според изследванията, около 30% от костите са съставени от органични материали, от които 95% е именно колагенът.

Мускулите

Колагенът играе важна роля и за функционирането на мускулите. Колагеновите молекули осигуряват на мускулните влакна силата и структурата, необходими за движението и функционирането им през целия ден. Колагенът изгражда не само скелетните мускулни влакна, но и гладката мускулатура - например мускулите в пикочния мехур и половите органи, както и мускулите на сърцето.

Кръвоносните съдове

Колагенът е градивен елемент и за стените на кръвоносните съдове – артерии, вени и капиляри. Това им придава сила и здравина, структура и гъвкавост за ефективното транспортиране на кръвта до всяка клетка.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.