Консервите могат да са опасни
здраве.bg
Химическо вещество, използвано при производството на консерви, може да попадне в храната и да застраши здравето ни, твърдят учени от Университета „Харвард”.
Проведените от тях тестове са показали, че химическият компонент бисфенол А (дифенилолпропан) се открива в големи количества в урината на хората, яли консервирана храна, съобщава изданието Journal of American Medical Association.
Бисфенол А се използва при производството на консервени кутии, за да ги предпази от корозия и да спомогне храната да се запазва по-дълго свежа.
Джени Каруайл, ръководител на научния екип, коментира: „Вече е известно, че употребата на напитки, които са съхранявани в някои видове пластмасови опаковки, могат да доведат до увеличаване на количеството бисфенол А в организма. Сегашното ни изследване показва, че консервираната храна може да е още по-опасна за здравето, отколкото сме смятали преди, най-вече заради все по-широкото й разпространение”.
През миналата година Европейската комисия забрани използването на бисфенол А при производството на бебешки бутилки.
още по темата:
-
Пластмасовите бутилки вредят на здравето
-
ЕС забранява вредна съставка в бебешките шишета от 2011 г.