zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Херпесът: безмълвният спътник



Херпесът: безмълвният спътник

здраве.bg

Такава инфекция като причинената от вируса на херпеса може да не се проявява с години, дори с десетилетия. Той засяга нервните и кръвните клетки и затова имунната ни защита не се задейства.

Инфекцията се активира при определени обстоятелства, когато имунитетът рязко се понижава. Да си спомним обичайната сцена на изпращане на гостите: за да изрази своите чувства някой ни целува по устата. След няколко дни започва неразположението: температура, схващане на тялото.

Семейният съвет решава, че това е настинка и започва лечение с горещ чай, аспирин и пълна почивка. На следващия ден сме по-добре, не се усеща никаква болка, но затова пък на устните си откриваме мехурчета.

В действителност вирусът на херпеса предизвиква характерните за настинката болки и висока температура. Симптомите върху устните са крайният етап на заразяване. След няколко дни мехурчетата изсъхват, но носителите на вируса се увеличават с още един.

Вирусът на херпеса не се предава само чрез целувки, но и по въздушно-капков път. Мръсните ръце, общата чаша, общата хавлиена кърпа също могат да доведат до това. Около 90% от хората са заразени с вируса на херпеса. Това е вирусът от първи тип, наречен още херпес симплекс.

Вирусът от втори тип или херпес зостер се проявява при полови контакти с носител на тази инфекция и също има скрит период. Учените твърдят, че предизвиканият генитален херпес протича без симптоми при много хора с тази инфекция - от 50% до 74%. За това заболяване са характерни неприятните усещания в областта на гениталиите, чувството за парене и болка, обрив. Разбира се, има подходящи лекарствени средства, които да предотвратят развитието на болестта и да ускорят оздравяването.

Трябва да отбележим, че носителите на херпес симплекс могат да се заразят с херпес зостер, ако след докосване на херпеса бъдат докоснати други части на тялото, особено гениталиите.
Затова лекарите предупреждават: по време на изострен херпес се въздържайте от секс.

 
добави в:
 
Още по темите:
секс и здраве    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.