Рибата спасява от инсулт. Доказано!
Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибата, намаляват риска от инсулт.
здраве.bg
Категоричните данни за влиянието на рибата по отношение намаляване риска/омега-3 от инсулт са получени от шведски учени на основата на изследвания, проведени в 15 държави, съобщава Ройтерс. Участие в изследванията са взели почти 400 хиляди души на възраст между 30 и 103 години. Това прави настоящите данни най-представителните в областта.
За да се възползваме от действието на рибата и другите морски дарове по отношение на инсулта е достатъчно да ядем риба 2 пъти седмично. Цялата тайна е в омега-3 ненаситени мастни киселини, които се съдържат в нея в голямо количество.
Освен това положително въздействие имат още витамин D, селенът и някои белтъци, които се съдържат в рибата и другите морски храни. Така рискът от инсулта намалява с 12%.
Най-много
омега-3 се съдържат в по-мазните видове риба, например скумрията, сьомгата, рибата тон.
Омега-3 мастни киселини: видове и източници