Рибата е полезна, но не всяка и не за всеки
Съветът 1-2 пъти седмично да се яде риба все пак не важи за всеки.
здраве.bg
Поради замърсяването на световния океан, неговите обитатели са започнали да натрупват в организма си различни отровни вещества и най-вече олово, които са вредни и за човешкия организъм, гласят резултатите от изследване извършено в Университета на Осло, Норвегия.
В същото време рибата и други продукти с морски произход са особено ценна храна за човека, тъй като съдържат елементи, подходящи, както за растящия детски организъм и този на бременните, така и за хората, предразположени към сърдечно-съдови заболявания. Именно заради това Американската асоциация за сърдечни заболявания официално препоръчва във всички свои документи поне 2 пъти в седмицата да се консумира риба.
Къде е разумната алтернатива
След като е взела предвид резултатите от изследването на норвежките учени, както и тези от различни други предходни проверки, Американската асоциация по храните и медикаментите (FDA), излезе с официално становище и нови препоръки.
Според документа натрупването на вредни вещества е особено голямо в акулите, кралската скумрия, рибата-меч. Те следва особено да се избягват от деца, бременни и кърмачки.
В същото време остава препоръката за
минимум 2 пъти седмично консумация на риба, като се препоръчва изборът на продукти получени от северни риби – тон, сом, херинга и др., като се изтъква, че отговорността е най-вече на съответния производител и всяко посочване за и против един или друг вид е твърде относително.