Суроватката нормализира кръвното налягане
Суроватката по естествен начин понижава кръвното, категорични са американски учени.
9 септември 2011, здраве.bg
Според проучванията на Сюзън Флюгел, биохимик от държавния университет в Спокейн, щата Вашингтон, протеиновите добавки, които се приготвят въз основа на суроватка, са в състояние да понижат кръвното налягане, когато завишените му нива крият риск за здравето на човека. Тя е категорична, че ежедневната консумация оказва положителен ефект при хора, които страдат от постоянно високо систолично и диастолично кръвно налягане, независимо какви са възрастта и полът им.
Флюгел е категорична, че консумацията на суроватка - вторичния продукт, който се получава при производството на сирене, е една сравнително лесна за приложение и евтина профилактична процедура, която може да е от помощ на много хора, страдащи от хипертония. Едновременно с това, към този момент не са установени никакви странични ефекти или вреди от терапията с протеинови добавки, приготвени от суроватка.
Биохимикът обръща внимание и на факта, че при хората, при които не се наблюдават проблеми с кръвното налягане, протеиновите добавки не оказват никакъв ефект по посока на понижаване на налягането. Според Флюгел суроватката не може да доведе до прекалено ниско налягане, тъй като тя просто нормализира стойностите му при хора, които се оплакват от високо кръвно.
Тези си заключения Сюзън Флюгел е направила след продължително изследване, чиито резултати са публикувани на страниците на International Dairy Journal.