Авокадото: невзрачен вид, но много полезни вещества
здраве.bg
Да, плодът е доста екзотичен за нашите ширини. От друга страна не е и “красив” като ананаса например, но е много вкусен и полезен.
Плътно и месесто, авокадото не съдържа никакви вредни мазнини и диетолозите много често го препоръчват.
Както и във всички плодове, авокадото не съдръжа никакъв холестерол. Напротив – в него има много ненаситени мастни киселини, които “разбиват” холестерола в кръвта. Според редица изследвания тези вещества доказано намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.
Авокадото е богато на белтъчини и въглехидрати. Той е отличен източник на калций, витамини С, Е и някои видове В. Поради това плодът е извънредно полезен за кожата и косата – неслучайно много козметични фирми добавят екстракт от авокадо в кремовете и шампоаните си.
Често срещан проблем при покупката на авокадо е къде да бъде намерен така че да не е нито зелен, нито презрял. В първият случай той е наистина зелен на цвят и много твърд, а във втория – твърде мек и най-често с петна. Най-лесното решение е да купите плодът зелен и да изчакате няколко дни да узрее. Във всички случаи трябва да е без петна. Моментът на узряване се познава по това, че плодът леко поддава на натиск.
вижте още: Мандарините: цели 17 причини да ги ядем често