За ползите от шоколада
Шоколадът, оказва се, е от полза, но в определено количество.
Шоколадът може буквално да лекува, но трябва да сме внимателни.
15 юли 2011, здраве.bg
Популярен факт е, че съдържащото се в шоколада какаово масло е в състояние да повиши нивото на холестерола в човешкия организъм, както и да доведе до редица сърдечни проблеми. Ако пък редовно се прекалява с консумацията на шоколад, съществува опасност от напълняване заради съдържащите се в него немалко калории.
В същото време обаче, последните изследвания на група швейцарски учени извеждат доказателства за това, че шоколадът е в състояние да предпази организма от рак и инфаркт.
Голям брой публикации на изследвания разглеждат ролята на шоколада по отношение на различните заболявания както като предизвикващ фактор, така и от гледна точка на лечебните му свойства. Немалко учени разглеждат въпроса за ефекта, който шоколадът оказва по отношение на намаляване на кръвното налягане, по отношение на повишаване на добрия и понижаване на лошия холестерол.
Доказано е, че флавоноидите и стеариновата киселина, които се съдържат в шоколада, ограничават развитието на исхемичната болест на сърцето като в същото време предпазват и от мозъчен инсулт. Съдържащите се в шоколада катехини и феноли предпазват от рак и съвсем скоро бе доказано, че концентрацията им в черния шоколад е 4 пъти по-висока от тази в черния чай.
Именно поради това черният шоколад е идеален лек среща атеросклерозата. При нея се наблюдава натрупване на плаки по стените на артериите, а антиоксидантите в шоколада възпрепятстват този процес и намаляват риска от усложнения.
Здравословната доза шоколад, която учените препоръчват, е 6,7 грама на ден, тъй като както и при всяко друго вкусно изкушение, така и при шоколада съществува риск от прекаляване.