Ябълките: храната с най-много пестициди
23 юни 2011, здраве.bg
Ябълките и тази година оглавяват класацията на 12-те храни, които съдържат най-много пестициди. Класацията, вече добила популярност като „мръсната дузина” е базирана на данни, събрани в различни части на света. На противоположния полюс – в съревнованието за най-бедни откъм пестициди и други изкуствени торове плодове и зеленчуци е лукът, който заема първо място сред 15-те „най-чисти” храни.
Тези две класации се изготвят всяка година от неправителствената организация Environmental Working Group (EWG) и се базират на данни от Американския департамент по земеделие и Комисията по храните и лекарствата (FDA).
„Пестицидите са токсични”, твърди Соня Лундер - член на EWG, „Те са създадени за да убиват насекоми и повечето от тях със сигурност не са полезни за човека. Правилният въпрос е колко вредни са всъщност те?”.
Проучване от 2009 г. показва, че 40% от децата имат повишени нива на пестициди в тялото, което е реален повод за тревога, смятат експертите. Но от къде идват тези пестициди? За повечето хора основният източник са плодовете и зеленчуците.
В никакъв случай обаче не бива да се правят прибързани изводи и да се изключват плодовете и зеленчуците от диетата, тъй като ползите за здравето от тяхната консумация превъзхождат многократно рисковете от излагането на пестициди, изтъкват експерти.
Но едновременно с това те са изчислили, че избирайки плодове и зеленчуци от списъкът на най-чистите храни вместо такива от „мръсната дузина”, ще намалим излагането на пестициди с 92%.
Мръсната дузина: Земеделски продукти с най-високо ниво на пестициди
1. Ябълки
2. Целина
3. Ягоди
4. Праскови
5. Спанак
6. Нектарини
7. Грозде
8. Камби и чушки
9. Картофи
10. Боровинки
11. Маруля
12. Къдраво зеле
15-те земеделски продукта с най-ниско съдържание на пестициди
1. Лук
2. Сладка царевица
3. Ананас
4. Авокадо
5. Аспержи
6. Грах
7. Манго
8. Патладжан
9. Пъпеш
10. Киви
11. Зеле
12. Диня
13. Сладки картофи
14. Грейпфрут
15. Гъби