Закусва ли българинът и какво
Закуската трябва да доставя на организма около 25% от дневния прием на енергия.
Над 3/4 от българите закусват, но предпочитат тестени изделия вместо пълнозърнести продукти и плодове.
здраве.bg
Знае ли българинът, че закуската е най-важното хранене за деня и правилно ли избира какво да яде сутрин. Това е основна задача, на национално проучване на агенция Ноема, реализирано през м. април 2011 г.
Анкетата включва въпроси като „Закусвате ли сутрин, ако не - защо”, „Какво най-често закусвате”, „Определятe ли закуската си като здравословна”, „Знаете ли кои са най-подходящите според диетолозите храни за старт на деня”, ”Консумирате ли и колко често пълнозърнести продукти на закуска” и др.
Допитването обхваща цялата страна. 52% от анкетираните са жени, 48% - мъже, на възраст между 15 и 70 г.
На въпроса „Закусвате ли?” положително отговарят 78% от участниците в проучването. 72% от тях закусват всеки ден, за други 14% първото хранене за деня е част от графика им 2-3 пъти в седмицата. 3% от анкетираните закусват веднъж седмично, а други 11% по- рядко.
Според специалистите по хранене закуската е изключително важна, тъй като, ако е здравословна и балансирана, тя осигурява на организма нужната енергия за деня. След продължителната липса на прием на храни и напитки през нощта, сутрин организмът се нуждае от нов прилив на енергия и хранителни вещества. В противен случай настъпват стресови за организма реакции.
Диетолозите определят за
балансирана закуска тази, която включва продукт от пълнозърнести житни култури – за прием на сложни въглехидрати и фибри, млечен продукт - за прием на калций, плодове – за витамини и фибри и напитка - за хидратиране.
Пълнозърнестите продукти са изключително важни за човешкия организъм, защото са богати на незаменими вещества - фибри, витамини от групата В, антиоксиданти. Фибрите помагат за понижаване нивата на „лошия” холестерол, като затрудняват пълното усвояване на някои мазнини и намаляват риска от атеросклероза. Безценно тяхно качество е, че свързват някои канцерогени и тежките метали в храната и ги изхвърлят от организма.
Фибрите принадлежат към т.нар. „добри” въглехидрати. Те се характеризират...