Превръщането на лошите телесни мазнини в добри може да стане нов начин за отслабване
Т.нар. добри (кафяви) мазнини са в голямо количество при раждането и намаляват с възрастта.
Учени са разработили нов революционен метод за намаляване на мазнините и апетита.
12 май 2011, здраве.bg
Учени от САЩ твърдят, че са открили начин да превърнат бялата мастна тъкан в тялото в кафява, която притежава свойството да гори калории и мазнини, предаде Би Би Си.
Процесът на трансформация засега е приложен само върху опитни животни, но експертите са убедени, че същите резултати могат да се постигнат и при хора, като по този начин се предлага нов метод за решаване на проблема със затлъстяването.
Промени в конфигурацията на белтък, свързан с апетита, не само намалява приема на калории и теглото, но също така превръща „лошата” бяла мастна тъкан в „добра” кафява, съобщава научното списание Cell Metabolism.
Кафявата мастна тъкан се намира в изобилие в тялото на новородените. Там тя се използва като източник на топлина и същевременно с това за изгаряне на калории. Освен това тя предпазва бебетата от въздействието на студа в първите месеци след раждането им. С напредване на възрастта обаче кафявите мазнини се заместват от лошите бели мазнини, които се натрупват най-вече около талията и ханша.
Експертите смятат, че производството на собствени кафяви мазнини чрез новия метод може да се превърне в основен начин за справяне с наднорменото тегло и затлъстяването.