Пектинът: напразно позабравени ползи
Най-популярен у нас е ябълковият пектин. Той е и сред най-полезните.
Пектинът напоследък незаслужено е изместен от диетата ни.
здраве.bg
Пектинът е вид захар, която може да бъде намерена в различни количества във всички растения. Това е богат на фибри въглехидрат, който най-често използваме за приготвянето на желета и конфитюри - защото помага на плодовите смеси да се сгъстяват и желират. Повечето консервирани конфитюри и желета се правят от плодове, захар, пектин и киселина, необходима за регулирането на pH на захарта, за да се сгъсти пектинът.
Тъй като пектинът се състои от разтворими фибри, той може да подпомогне храносмилането и да съдейства на организма за понижаването на холестерола.
Как да се възползваме по-пълно от ползите за здравето, които пектинът предоставя