zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да се погрижим добре за мозъка си



Да се погрижим добре за мозъка си

Шахът е сред най-полезните за мозъка игри.

Мозъкът се нуждае еднакво и от почивка и от натоварване.

23 март 2011, здраве.bg

Мозъкът също има нужда от редовни „упражнения“ - занимания за подобряване на състоянието, като според повечето специалисти правилото, че каквото е полезно за тялото, то е в пъти по-ефикасно за мозъка, важи с пълна сила.

Няма друг орган в човешкото тяло, който да се нуждае от толкова много енергия, за да функционира правилно. Сивите клетки имат особена нужда от грижи и от здравословен начин на живот. Ако тези фактори са налице, то рискът от инсулт и деменция значително намалява.

Основните негативни страни на всекидневието, от които е добре да предпазваме мозъка си, са тютюнопушенето, прекаляването с алкохола, поддържането на високо телесно тегло, липсата на движение. Редовното отчитане на кръвното налягане също е от особено значение за правилното функциониране на мозъка, защото при първата индикация, че нещо не е наред, трябва да се реагира.

Самите ние можем да поддържаме, освен тялото си, но и духа си млад и бодър - като даваме на мозъка си това, от което има нужда. Като за начало, ще споменем, че игрите – например шаха, пресмятането наум, усвояването на нов чужд език са все начинания, които стимулират мозъка, дават му енергия, подобряват способността му да запомня.

В същото време, физическите активности като танци, фитнес и всякакви упражнения, разходки също спомагат за правилното функциониране на мозъка особено с напредването на възрастта. Движението стимулира кръвообращението, а оттам се повишава и количеството кислород, което достига до мозъка.

Храната, която консумираме, когато е богата на витамини и минерали, предпазва мозъка от действието на свободните радикали в организма, затова не бива да се подценява значението и на дневното меню.

Достатъчно внимание е необходимо да се обръща и на времето за отмора. Релаксацията освобождава мозъка от ежедневния стрес, който днес се определя като един от основните фактори, водещи до деменция и предизвикващи инсулт.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.