Бирата крие риск от подагра
8 март 2011, здраве.bg
Според изследвания, резултатите от които са публикувани в престижното медицинско издание The Lancet, прекомерната консумация на алкохол, в това число и на бира, предразполага към развитие на подагра - болест, която се характеризира с наличието на излишни количества пикочна киселина в кръвта на пациента.
От край време подаграта е смятана за основна предпоставка за развитието на артрит особено при мъжете. В Древността често са наричали заболяването „царска” болест, тъй като хората, които тя засягала, най-често водели охолен живот, прекалявали с храната и напитките.
В наши дни специалистите потвърждават, че съществува връзка между подаграта и консумацията на алкохол.
Публикацията в The Lancet акцентира и на редица доказателства за това, че приемът на определени питиета дори в минимални количества може да доведе до развитието на заболяването.
Прави впечатление, че на първо място е поставена бирата и едва след нея се нареждат останалите спиртни напитки. В същото време се счита за доказано, че консумацията на вино до 2 чаши на ден, не оказва негативен ефект върху тази страна на човешкото здраве.
Връзката между подаграта и бирата учените обвързват с твърденията, че ежедневният й прием увеличава риска от заболяването почти двойно, докато при останалите спиртни напитки става дума за опасност, нарастваща с около 15%.
Тези данни обаче не оказват почти никакво въздействие върху навиците на съвременния мъж, категорични са специалистите, защото представителите на силния пол разчитат на голямото разнообразие от медикаменти, които облекчават и лекуват подаграта.