zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Чаят Оолонг: 4 невероятни факта



Чаят Оолонг: 4 невероятни факта

Оолонг (или улонг) е особен сорт зелено-черен чай, със специфичен вкус и разнообразни ползи за здравето.

здраве.bg

Проведените през последните години изследвания доказват, че този чай прави почти чудеса като защитава сърцето и кръвоносните съдове, подпомага отслабването и предпазва от рак.

Разбира се, векове наред чаят е бил предпочитана напитка в Далечния Изток. Днес по-голямата част от света е открила невероятния му вкус, както и ползите от него. Независимо от вида, чаят винаги е бил препоръчван заради множеството си ползотворни ефекти върху здравето – от отслабване до предпазване от рак.

Китайският чай Оолонг (Oolong) е известен още под названието Wu-Long (улонг). Той е комбинация между зелен и черен чай. Има няколко версии за произхода му, но всички те го отнасят към периода преди 400-500 години в провинцията Фуджиян в Китай - място, което и днес още е известно като най-едно от най-чистите в света. Днес чаят се отглежда и в Тайван. Чаят Оолонг (всъщност по-правилно е да се казва и пише улонг) е окислен и огнен, което му придава специфичен, силен и запомнящ се вкус и цвят, различаващ го от останалите.

Факт №1: Оолонг изгаря мазнините

Според изследване, публикувано през 1999 г в International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders Оолонг/Улонг помага за отслабването, като намалява усвояването на мазнините от храната. Ако червата не усвояват мазнините, се постига същият ефект, както и ако тялото изгаря мазнини. Какъв по-лесен начин да отслабнете?

Факт №2: Оолонг предпазва сърцето и съдовете

Повечето от изследванията върху оолонг/улонг са установили, че хората, които го пият редовно (по две или повече чаши на ден) имат по-ниски нива на холестерол в кръвта и по-рядко страдат от сърдечни заболявания. Освен това чаят помага на хората със сърдечна недостатъчност или прекарали удар да се възстановяват по-бързо.

Факт №3: Оолонг подобрява нивата на глюкозата при диабет

Според резултатите от едно изследване, публикувано през 2007 г в Journal of Exercise Physiology, консумирането на 75 мл чай Оолонг понижава нивата на кръвната захар...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.