zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-вредните продукти за зъбите



Най-вредните продукти за зъбите

Избелването на зъбите е естетически оправдано, но то изтънява опасно зъбния емайл.

16 декември 2010, здраве.bg

Изследователи от Стоматологичния факуртет на Университат в Бристол, Великобритания назоваха най-вредните продукти, разрушаващи зъбите. Според британските специалисти, цитирани от Ройтерс, повечето хора дори не подозират, че така често използвани продукти, каквито са например лимона и подсладителите, влияят пагубно на зъбния емайл. Това учените обясняват с големите количества киселини в тях.

Много опасни са и честите похапвания: опитите на стоматолозите показват, че човешките зъби могат да се противопоставят успешно на до 5 киселинни атаки в денонощието. Към агресивната среда, разрушаваща емайла, се отнасят и бялото вино, енергийните напитки, както и цитрусовите сокове (особено подсладените).

Редица лекарства, като например антидепресантите и някои обезболяващи, съдържащи ибупрофен, намаляват количеството слюнка в устата. А именно влажните меки тъкани в нея, заедно със слюнката, играят ролята на основна преграда пред вредните микроорганизми. Ако влажността не е достатъчна, зъбите са подложени на по-силно въздействие от страна на на агресивната разрушаваща среда.

И накрая, най-опасната сред стоматологичните процедури е избелването на зъбите – то изтънява зъбния емайл, увеличава опасността от кариеси, ерозия и свръхчувствителност.(а)

вижте още: Какво е полезно и какво вредно за зъбите

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    хигиена    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.