LDL холестерола: само той е наистина вреден!
Числото, което следва да помним: до 3,5.
1 декември 2010, здраве.bg
... от организма. Това е съответно причината HDL-холестеролът да се нарича „добър” холестерол.
LDL и хранене
Ендогенният (произвежданият в организма) холестерол е около 3/4 от цялото количество в организма. Този внесен отвън - чрез храната, съставлява останалите 25% от общия холестерол. По този начин храненето може да оказва значително влияние върху нивото на общия холестерол и косвено - на LDL-холестерола. Консумирането на храни, които съдържат ненаситени мазнини, обикновено спомага за намаляване нивата на LDL-холестерол и увеличават тези на HDL. Така наречените „лоши” мазнини – наситените животински мазнини, хидрогенираните и транс- мазнините – увеличават нивата на LDL в кръвта. Транс мазнините, които са и най-вредни, притежават свойството едновременно да понижават „добрия“ HDL-холестерол.
Здравословни нива на LDL
С увеличението на LDL-холестерола в кръвта нараства и рискът от образуване и натрупване на плаки по стените на кръвоносните съдове – състояние известно като атеросклероза. За да бъдат намалени възможностите за поява на това коварно състояние, експертите препоръчват - чрез диета или чрез медикаменти да се поддържат постоянно ниски нива на LDL-холестерол (под 3,5 ммол/л), а общият да е под 5,2 ммол/л.(а)