Спанакът и зелето намаляват значително риска от диабет
23 август 2010, здраве.bg
Диетата, богата на пресни зеленчуци, намалява риска от диабет, твърдят британски специалисти, анализирали данните от шест мащабни изследвания, обхванали над 220 хиляди души. Заключението на учените, цитирани от Би Би Си, е, че особено зелените на цвят зеленчуци, например спанак, зеле, чушки, имат съществено положително влияние върху здравето: „Една-две порции (100-150 г) зеленчуци на ден намаляват риска от диабет тип ІІ най-малко с 14%. Не е необходимо да се ограничаваме с този минимум – ползата е значително по-голяма, ако всеки ден човек изяжда по 5 порции зеленчуци и плодове“.
Засега учените нямат обяснение защо именно спанакът и зелето имат най-голям ефект за намаляване риска от диабет, но предполагат, че една от причините е високото съдържание на антиоксиданти като например витамин С. Според друга теория това се дължи на съдържанието в тях на магнезий.