Заместители на захарта помагат при отслабване
Те водят до задоволяване на глада при по-малък прием на калории.
29 юли 2010, здраве.bg
Хората, които употребяват нискокалорични заместители на захарта, най-вече от естествен произход, могат значително да намалят приема на калории и съответно риска от преяждане, твърдят американски диетолози от компанията Kellen Communications. В хода на изследването им е бил наблюдаван ефекта на няколко нискокалорични заместители на захарта както върху хора с нормално тегло, така и на такива с наднормено. И при двете групи е било констатирано по-бързо засищане на глада при прием на намалено количество калории.
“Замяната на калориите от захарозата със заместители на захарта като аспартам и стевиа дава възможност да се съхранят нивата на засищане без преяждане и което е най-важното – при прием на няколкостотин калории по-малко на ден”, съобщават американските специалисти, цитирани от Ройтерс. Те са убедени, че с помощта на нискокалоричните подсладители може ефективно да се контролира приема на калории както и запазването на нормално тегло.