Най-добре ползвайте електрическа, а не газова печка
24 февруари 2010, здраве.bg
Храната, приготвена на газов котлон, съдържа повече канцерогени, отколкото тази, която е приготвена на електрическа печка, считат учени от Норвейжкия университет по наука и технологии. След паралелния експеримент по готвене на електрически и газов котлон, те са установили, че в храната, приготвена на газ, се съдържат значително повече вредни за здравето вещества, най-вече канцерогенният мутаген алдехид.
Обяснението на диетолозите, цитирани от Би Би Си, е, че най-вероятно този факт се дължи на по-високата температура, която развиват газовите уреди. Освен това газта съдържа вредни химикали, които попадат в храната по време на нейното приготвяне.
“Ако имате в кухнята газова печка, задължително монтирайте и мощен абсорбатор”, съветва Дебора Ярвис, ръководител на проекта.