zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

6 причини настинката да не си отива



6 причини настинката да не си отива

здраве.bg

Почти като ежегоден ритуал зимата идва и, въпреки всички мерки, които взимаме, отново не ни подминава. А улисани в работата и всякакви други задължения ни е трудно да забавим темпото, за да обърнем внимание на “една обикновена хрема”. Опитваме се да работим макар и настинали и се надяваме, че с минимални усилия симптомите бързо ще изчезнат. И наистина понякога става така. Но друг път досадният проблем ни тормози сякаш цяла вечност.

Симптомите на настинка нерядко изчезват за ден-два. 70% от заразените се чувстват по-добре в рамките още на първата седмица. Но не е необичайно умората и неработоспособността да се провлачат и над половин месец. А понякога и това, което правим и това, което избягваме, ни карат да се чувстваме болни по-дълго от очакваното.

Защо всъщност настинката понякога не иска да си отиде така дълго!? Ето 6 възможни причини:

1. Липса на почивка

Сънят играе много важна роля за имунната ни система. Наблюденията показват, че хората, които спят по-малко от 7 часа на вечер, е 3 пъти по-вероятно да настинат, отколкото тези, които спят по 8 и повече часа.

Щом веднъж вече сте настинали, ще ви отнеме по-дълго време и да се възстановите, ако не си почивате достатъчно. Сигурно работата ви ще поизостане, но когато сте настинали, най-доброто, което можете да направите, е да си стоите вкъщи и да си почивате. А и така ще намалите риска да заразите някого.

2. Недостиг на течности

Течностите също са важна част от оздравяването. Ако настинката не иска да си отиде, пийте повече вода, чай или сок.

Недостатъчното приемане на течности може да причини дехидратация и общ дискомфорт, а заболелият организъм има нужда от още повече вода. Ако не му я осигурите, не се учудвайте, че симптомите на настинката не искат да си отидат.

Повечето вода (и други течности) помага на клетките да се справят по-лесно с причинителите на заболяването, защото ускорява кръвообръщението.

Освен това течностите в организма позволява на слузта, натрупала се в...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    заболявания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.