Сушените плодове са не по-малко полезни от пресните
здраве.bg
... на Световната здравна организация, сред неинфекциозните заболявания остеопорозата заема четвърто място след сърдечно-съдовите патологии.
Сушени сини сливи
Благодарение на високото съдържание на хранителни влакна и органични киселини те подпомагат функционирането на червата и предпазват от запек. В народната медицина конфитюрът от сини сливи се препоръчва при проблеми с перисталтиката. Лесен начин да приготвите малко количество е като смелите 100 г смокини и сини сливи, заедно с един лист алое, а накрая добавите 100 г мед.
Вечер преди сън приемайте по 1 с. л. конфитюр, разредена с 1/2 чаша топла преварена вода в качеството на профилактика, а в качеството на лечебно средство - 3 пъти дневно след хранене. Слабителното трябва да се съхранява в хладилник в стъклен буркан.
Сушените плодове се използват не само за компот. Можете да ги добавяте в чая, мюслито и изварата, в супите, салатите, сосовете. От тях става и апетитна плънка за баница. Ястията със сушени плодове са не по-малко вкусни и засищащи отколкото тези с макаронените изделия.(а)