zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зеленчуците понижават кръвното



Зеленчуците понижават кръвното

здраве.bg

Това се дължи най-вече на химическите вещества, които им придават солен вкус, показват резултатите от американско изследване. Глутаминовата киселина, която е в основата на този солен вкус, се съдържа във всички зеленчуци и е способна да намали сериозно риска от сърдечносъдови заболявания.

Всички зеленчуците, но особено зелето и броколито, са много богати на глутаминова киселина. Големи количества от нея има и във фасула, ориза, хляба, соевите продукти, макаронените изделия.

Учените се надяват резултатите от това изследване да помогнат на хората, страдащи от високо кръвно налягане, и да докажат за пореден път колко важна е диетата, включваща зеленчуци, бобови и зърнени култури. Техният съвет е дневно да се приемат поне 5 порции зеленчуци, съобщава Ройтерс.

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.