zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Преходът към есента



Преходът към есента

(фото: sxc.hu)

Как да подскажем на организма, че е дошло време да се готви за есента.

здраве.bg

Времето навън кога повече кога по-малко, но все по-натрапчиво ни напомня, че лятото е свършило (или поне без съмнение е към края си), а с него и периодът на почивките и разпускането. Разходките, правилното хранене и масажът могат да ви помогнат да се справите с напрежението в организма и евентуалните прояви на депресия след отпуската.

След почивка човек често се оплаква от недоспиване, бърза умора, недостиг на силите- съвсем обратното на това, което очакваме след връщане от почивка. Този всъщност съвсем не толкова неочакван ефект може да бъде преодолян по-лесно с помощта на следното:

- Яжте още сутрин по 1-2 парченца натурален шоколад. Той ободрява, съдържа микроелементи и витамин Е, които повишават настроението и физическата активност, и полифеноли, които предпазват сърцето.

- Взимайте си контрастен душ. Промяната в дневния режим е основна причина за намаляване на тонуса. Организмът, който е свикнал с късно ставане и лягане, реагира на новата промяна със забавени реакции и обмяна на веществата. Контрастният душ възвръща скоростта на обменните процеси, сутрин помага за разсънването и тонизира, а вечер прави съня по-спокоен.

- Всеки ден извървявайте не по-малко от 2 км. Ако искате да накарате организма си да изработва енергия, трябва да го накарате първо да я изразходва.

- Правете масаж на стъпалата си. Върху тях има стотици точки, които са свързани с вътрешните органи. Всяка сутрин ги масажирайте в продължение на 10-15 минути - това ще се отрази благотворно на настроението и работоспособността.

- Употребявайте само йодирана сол - тя помага на щитовидната жлеза, отговорна за физическата и умствената активност, да остане в тонус.

Тялото ви е готово за активна дейност, но все пак с неудоволствие забелязвате, че не успявате в нищо. За да постигнете необходимата концентрация и организираност:

- Правете си конкретни планове. Плана за вторник направете в понеделник вечерта, а плана за октомври – в края на септември. Според специалистите...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    психология    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.