Знаете ли какво ядете? Наистина?
© sxc.hu
здраве.bg
Вероятно няма да е нищо ново за мнозина фактът, че пестицидите според някои изследвания са канцерогенни и имат други негативни въздействия върху човешкото здраве. Неслучайно напоследък толкова много се говори и пише за т.нар. органични храни, т.е. такива, създадени в условия максимално близки до естествената природна среда.
Според ново изследване по поръчка на Националния институт по рака на САЩ (National Cancer Institute) много от използваните днес пестициди и инсектициди потискат нормалната имунна система, особено тези нейни функции, които отговарят за съпротивителните сили на организма към бактериите, вирусите, паразитите и туморите. Събраните данни сочат повишен риск от различни животозастрашаващи заболявания като лимфома, меланома, миелома, левкемия и различни видове рак. Рискът е особено повишен при хората, които всекидневно са в непосредствен допир с пестицидите, т.е. селскостопанските работници и тези във фермите.
Проведените кръвни тестове сред няколко хиляди души са показали повишени нива в организма на токсични химикали, които покачват съществено риска от здравословни проблеми.(а)