Пълнее ли се всъщност от хляба
Колко калории съдържа хлябът и колко да ядем без да пълнеем.
здраве.bg
Според широко разпространеното мнение, ако човек иска да отслабне, трябва максимално да ограничи хляба в диетата си и дори въобще да се откаже от него. Дали обаче това е вярно и ще спомогне ли за желания резултат?! Виждал ли е някой човек, който да е напълнял само от хляб и вода...
Също както маслото, макароните и другите тестени изделия хлябът е високоенергийна храна - над 100 калории на 100 грама, т.е. почти колкото и в телешкото месо (в 100 грама варено телешко има 115 калории).
Калоричността обикновено е главния упрек срещу хляба, но целта на храненето е именно да се снабдява организма с нужната му енергия/калории.
Ако се приеме едностранчиво, че трябва да се приемат възможно най-малко калории, то най-подходяща е водата. Само че за да функционира нормално организмът има нужда от определено количество калории – например от повече въглехидрати, за да се осигури максимално бързо някакво количество енергия.
А
хлябът е особено богат именно на въглехидрати. В него има:
• прости и сложни въглехидрати – които спокойно могат да бъдат наречени “основно гориво” за клетките;
• аминокиселини – необходими на организма за изграждането на собствени белтъчини;
• витамини от група В – особено необходими за работата на мозъка и нервната система, за доброто състояние на кожата и лигавиците;
• целулоза, растителни мазнини, минерали - в неголеми, но достатъчни дози.
Ако някой намери рецепта за приготвянето на хляб от преди 200 г, вкусът му със сигурност ще ни изненада - тогава той се е правел от съвсем друго брашно. Днес технологиите в мелниците позволяват максимално да се очистват ръжените и пшеничните зърна от обвивките им.
Но изследванията показват, че що се отнася до здравето, това е напълно ненужно. Дори напротив – именно в тях се съдържа голямо количество полезни вещества – особено витамини от група В и минерали.
Мнозина, подведени от модата или чут отнякъде съвет, започват да консумират само “черен” хляб – ръжен, пълнозърнест...