Захарта далеч не е единственият враг на зъбите
фото: sxc.hu
здраве.bg
Използваме зъбите си постоянно – докато се храним, говорим и се усмихваме. Ето защо е изключително важно да ги опазим здрави. Предлагаме ви няколко факта за тях, които са малко известни, но затова пък могат да бъдат от полза във всекидневието за всеки - за да опази здравето на зъбите и цялата си уста:
1. Киселото е също толкова вредно, колкото и сладкото
Захарта не е единственият враг на нашите зъби. Киселите, с ниско pH храни като киселите сладкарски изделия, безалкохолните напитки и плодовите сокове размекват зъбите, а резултат от това е появата на ерозии на емайла и намаляването на размера на самите зъби. Проучвания доказват, че лимонената киселина е изключително вредна.
Най-лошият кошмар за детските зъби са много киселите и сладки храни, които полепват по тях. Те „стопяват” зъба подобно на парче лед, оставено на стайна температура. Освен това детските зъби не са напълно оформени, тъй като емайлът добива максималната си здравина чак десет години след прорастването на зъба. През детските години той е по-мек и следователно се поддава по-лесно на вредното влияние на киселините.
Възрастните също консумират не малко количество кисели храни, които крият заплаха за здравето на зъбите.
Ако все пак сте решили да похапнете нещо кисело, направете го най-добре заедно с основното ядене – така ще намалите вредния ефект. Още по-добре е след това да сдъвчете дъвка, съдържаща ксилитол, защото той подпомага превенцията от кариес.
2. Емайлът е най-твърдата субстанция в човешкото тяло, но все пак е чуплив
Ледът, пуканките и пиърсингът в устата могат да отчупят част от зъб.
Стоматолозите препоръчват да не консумираме пуканки и ледени продукти, особено ако чувстваме зъбите си не толкова здрави, колкото са били преди години. Твърдостта на пуканките и ледът могат да се сравнят с тази на камък и затова трябва да сме много внимателни при консумацията на тези храни.
Металните обекти в устата като пиърсинг са убежище за бактерии, които могат да разрушат...