Козунакът: една от по-новите традиции за Великден
Козунакът навлиза в България едва в периода 1915-1920 г.
Козунакът не е типичен за традициите на Православието.
здраве.bg
... на плитка, за да стане козунакът на конци. Пече се на умерен огън в предварително загрята фурна.
Класическа рецепта за козунак
(Тестото се бие 100 пъти в земята)
Това е рецептата за козунак, на една баба, така както го е правила през годините и никога не я променя.
Необходими продукти за козунака са - на килограм брашно:
• 5 яйца
• 200 г мазнина по избор
• 300 г захар
• 200 г прясно мляко
• ванилия
• и разбира се, мая.
Месенето:
На пода се слага найлон и замесеното брашно се удря с всичка сила в земята най-малко сто пъти (поне така гласи народната традиция). Дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването. Той трябва да се къса на конци. Става ли на трохи, щом се реже, значи, че сте прекалили със захарта.
Дори и да сте спазили всички препоръки дотук и да сте омесили идеалното козуначно тесто, всичко може да се провали при печенето.
Правило номер едно е тавата да се слага в слаба фурна. Да се пече бавно - поне четиридесет минути. Най-добре се разбира дали козунакът е добре опечен, като се мушне в него клечка за зъби. Ако тя излезе суха, значи сте близо до идеалния резултат!