Витамин С: какво знаем и какво не за него
Цитрусовите плодове са най-популярният източник на Витамин С.
Витамин С е сред много малкото вещества, които човешкото тяло не може да синтезира.
здраве.bg
... на венците и опадане на зъбите.
Други прояви на недостиг са появата на отоци, обща слабост, влошено храносмилане, болки в ставите, бронхиални инфекции, чести настинки.
Дозиране
Международно установената (като минимална!) дневна доза за прием на витамин С е 60 мг. При включването му в различни лечения обаче тя може да нарасне няколкократно.
Според последни изследвания здравият организъм има нужда от 200-500 мг дневно, като точната доза е силно индивидуална.
При бременни и кърмачки препоръчителното количество е 75-95 мг.
Увеличаване на приема е препоръчителен в случаи на травми, инфекции, работа, свързана с голям разход на физическа енергия, както и при пушачи.
Токсичност и свръхдоза
Тъй като витамин С е водноразтворим, евентуално приетите излишни количества като правило се изхвърлят с урината. При свръхголеми дози (например при някои лечения) са възможни стомашно-чревни проблеми – диария, гадене, стомашни спазми.
Подходящи комбинации
Доказано е, че витамин С е особено ефективен, когато се приема заедно с биофлавоноиди, калций и магнезий, а за ролята му като антиоксидант е най-добре да се приема в комбинация с други антиоксиданти - например витамини А и Е, при което действието на всеки от тях се засилва.
Враговете на витамин С
Негативно влияние върху нивото на витамин С в организма имат замърсеният и горещ въздух и вода, в някои случаи приготвянето на храна при твърде висока температура.
Антиацидите, алкохолът, антидепресантите, стероидите и таблетките за контрол на забременяването също понижават нивото на аскорбиновата киселина.
Естествени източници на витамин С
Храни с особено високо съдържание на този така важен витамин са зеленчуците с листа, цитрусовите плодове, както и тези от вида на малините и боровинките, доматите, пъпешите и др.