Кафе, фасул и ябълки: основни храни за здравето на жената
здраве.bg
... съдържа голяма доза антиоксиданти и флавоноиди, които според резултатите от различни изследвания понижават риска от рак. Проведените от специалисти от Държавния университет на Колорадо опити са потвърдили предположението на изследователите: благодарение на тази диета заболеваемостта от рак сред животните е намаляла с почти 30%.
Любопитен е и фактът, че ефектът е бил еднакъв при всички сортове фасул, независимо от различното количество на съдържащите се в тях антиоксиданти и флавоноиди. Затова специалистите предполагат, че причината за антираковото действие е в друго вещество, което тепърва ще бъде установявано.
За справка: изследванията за това има ли и каква е връзката между храненето и раковите заболявания стават все повече. За момента броколито, чесънът, грейпфрутът се нареждат сред продуктите, които намаляват риска, а алкохолът (особено бирата) и мазните млечни – сред тези, които повишават този риск. Това важи в еднаква степен и за двата пола.(а)