Яйцата: лошият холестерол не е проблем!
здраве.bg
Резултатите от изследването на британски учени реабилитират яйцата като храна, за която през последните няколко години бе широко разпространено схващането, че трябва да се консумират в малки количества, защото съдържат т.нар. лош (LDL) холестерол. За него е известно, че се натрупва по стените на кръвоносните съдове и с това води до тяхното стесняване и съответно повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.
В хода на британското изследване, чиито резултати са публикувани в новия брой на списанието
Nutrition Bulletin, е било установено, че в кокошите яйца не се съдържа никакъв лош холестерол.
Категоричните данни вече са довели до инициатива от страна на британското правителство, което възнамерява да отмени официалната препоръка да не се консумират повече от три яйца седмично.(а)