Кълновете: 0 калории и 100% полза
здраве.bg
Може би пролетта (и често съпътстващото я желание да свалим някой и друг килограм след зимата) ни се струва още далеч, но всъщност за здравословното хранене, разбира се, сезони няма.
А ако в храната ни често присъстват кълновете от различни растения, това със сигурност ще ни помогне да се чувстваме здрави. Затова по-долу ви предлагаме 8 продукта, които ще ви помогнат да бъдете здрави не само през пролетта.
Леща
Защо да я ядем?
Лещата е подходяща за профилактика на
грипа и острите заразни заболявания. Освен това тя спомага за повишаване нивото на хемоглобина в кръвта, т.е. ни прави по-активни и работоспособни.
Как да ги ядем? Освен на яхния, например тези кълнове могат да се добавят към салатата от зеле. По своя вкус прорасналата леща наподобява пресен зелен грах.
Пшеница
Защо да я ядем?
Благодарение на високото си съдържание на целулоза пшеничните кълнове стимулират работата на червата и са полезни за стомаха. Ето защо те са особено препоръчителни за всички, които страдат от гастрит.
Как да ги ядем? Добавете пшенични кълнове към изварата или млякото и те се превръщат в една наистина полезна закуска.
Соя
Защо да я ядем?
Тя е богата на лецитин, който възпрепятства образуването на камъни в бъбреците и холестеролни плаки. Соевите кълнове помагат за подобряването на паметта, мисленето, вниманието, тъй като съдържащият се в тях холин способства за възстановяването на мозъчните клетки и нервните тъкани.
Как да ги ядем? Пригответе си салата от скариди/риба, гъби, соеви кълнове, леко запържени с малко зехтин, добавете и малко (кафяв) ориз. Соевите кълнове се съчетават добре и с изварата и меките сирена.
Броколи
Защо да ги ядем?
Броколите се смятат за един от зеленчуците, които най-много намаляват риска от злокачествени образувания, а в кълновете им има 10 пъти повече полезни вещества отколкото в самия зеленчук. Концентрацията на глюкорафанин (на който основно се отдава антираковото...