Средиземноморската диета помага за запазване на интелекта
17 февруари 2009, здраве.bg
Хората, чието хранене е близко до т.нар. средиземноморска диета, са по-малко застрашени от развитието на болестта на Алцхймер. “Оказва се, че определени хранителни пристрастия могат да изиграят важна роля за развитието и възпрепятстването на това тежко заболяване”, твърдят учени от Медицинския център към Колумбийския университет (САЩ).
Средиземноморската диета включва основно употребата на риба, зеленчуци, плодове, зърнени храни, кисело-млечни продукти, постно месо, зехтин и много малко количество алкохол – най-вече вино.
В продължение на 7 години американските учени са изследвали около 2000 души. Резултатите сочат, че при хората, спазващи средиземноморската диета, рискът от влошаване на когнитивните способности е значително по-нисък.
“Привържениците на тази диета са с 45% по-нисък риск от развитието на болестта на Алцхаймер”, твърдят изследователите, цитирани от Ройтерс. Според тях, средиземноморската диета позволява да се намали нивото на холестерол в кръвта и да се укрепят кръвоносните съдове, т.е. да се премахнат всички предпоставки, свързани с влошаването на умствените способности.